Veľkonočné judáše
Recept: 300 ml mlieka,3/4 kocky droždia,120 g zmäknutého masla,80 g medu,2 žltky,500 g hladkej múky,nastrúhaná kôra z 1 citrona,štipka soli,med na potrenie.
Postup:Z 200 ml vlažného mlieka a rozmrveného droždia si pripravíme kvások.maslo,med a žltky vyšľaháme mixérom do hladka.Po častiach k maslovej zmesi primiešame múku.Prilejeme kvások a zvyšné mlieko,pridáme citronovú kôru a štipku soli.Vipracujeme cesto,ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 30 minút.Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 častí.Z každej časti vyšúľame valček,ktorého oba konce zvinieme do tvaru ulity.Vzniknú nám tak judáše,ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.Pečieme asi 25 minút v predhriatej rúre pri180 stupnoch.Po upečení ešte horúce judáše potrieme teplým medom.